هفته کتاب و کتاب خوانی
شنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۴
نقش برجسته ی کتاب
نقش برجسته والا، حساس و سازنده کتاب در پویش های تکامل آفرین فردی و اجتماعی، ناشی از گستردگی روح ارزشی دانش و بینش و ابهت و اهمیت فرهنگ مکتوب در تاریخ بشری است؛ و براستی سزاوار نیست که چنین عنصر مهمی را دست فراموشی یا کم توجهی بسپاریم:
در اهمیت عنصر کتاب برای تکامل جامعه انسانی، همین بس که تمامی ادیان آسمانی و رجال بزرگ تاریخ بشری، از طریق کتاب جاودانه مانده اند و روابط فرهنگی جامعه بشری نیز از پوشش کتاب و مبادلات فرهنگی تقویت شده است.
آثار ماندگار
یک کتاب خوب، زیبا و تاثیرگذار، چگونه به یک اثر خاطره آفرین و ماندگار بدل می شود؟ یکی از مهم ترین ویژگی های چنین آثاری، در نظر گرفتن این نکته مهم است که اینگونه کتاب ها، دست کم پاسخی به یکی از سوال ها و یا نیازهای مخاطبان خود بدهند؛ پاسخی که با توجه به اولویت ها، زیبا و متین و استوار و قانع کننده باشد:
برای این که اثری ماندنی بشود، باید خوب باشد. آثار خوب می مانند، در دلها جای می گیرند و کهنه نمی شوند. خوب هم که می گوییم، یعنی پاسخی به یک سوال و یک نیاز باشد. خوب فقط معنایش این نیست که از لحاظ هنری خوب تنظیم شده باشد و خیلی عمیق باشد؛ نه، ممکن است این طورها نباشد؛ لیکن پاسخی به یک نیاز باشد؛ مهم این است.
اهمیت کار و کتاب برای کودکان و نوجوانان
کودکان و نوجوانان سرمایه های میهن اسلامی ما هستند. آن ها آینده سازان و پاسداران ارزش های دینی و انقلابی اند. به همین سبب، ارائه کار و کتاب برای کودک و نوجوان، از اهمیت ویژه ای برخوردار می شود:
شما مربی عزیز، شما که در کتابخانه با کودک واجه می شوید، شما که قصه می گویید، شما که کتاب می فرستید، شما که در کار هنری و آفرینش هنری خودتان آن کودک را مخاطب قرار می دهید، بدانید که الان درست روی خط اصلی و اساسی حرکت می کنید. شما درست آن کاری را مه باید انجام بگیرد، داری انجام می دهید.
عزیزان من! بچه ها را با روحیه بار بیاوردید. این کار را برنامه های کتاب نویسی، اردو گذاری، در توصیه به معلمان و در رفتارهای خودتان بگذارید. بچه ها باید امیدوار بار بیاید.
پرداختن به کمیت ها و کیفیت های مطلوب کار برای کودکان و زمینه انتشار کتاب، از مسائلی است که هرگز نباید مورد قسمت و کم توجهی قرار گیرد:
...یکی در زمینه کودکان است؛ به خصوص ادبیات کودکان، که باز دنیا در این زمینه به پیشرفت های فوق العاده ای نایل شده و ما به تناسب آن پیشرفت ها در گذشته جلو نرفتیم. دوران انقلاب فرصت خوبی است که این فاصله جبران شود.
ایشان همچنین در زمینه ی اهمیت کتاب رسانی و خدمات فرهنگی به مناطق محروم، خطاب دست اندر کاران « کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» می فرمایند:
کانون قبلا حضور مخصوصی[در مناطق محروم] نداشت و آدم حضور کانون را حس نمی کرد. حتی این اواخر، کتاب های کانون را پیش من آوردند، دیدم به چشم من بیگانه است. کتاب خودی، با کتاب بیگانه فرق دارد. ... خداوند شماها را حفظ کند؛ آنجا رفتید و خدمات کردید. اهمیت کارتان آنقدر زیاد است که هر چه نیروی جوانی و استعداد را برای این کار صرف بکنید، پشیمان نخواهید شد. هرچه مصرف می کنید، کم بدانید و زیاد ندانید.
نقش برجسته اولیا و مربیان
کمک به فراهم آمدن امکانات و فرصت های مطالعاتی برای کودکان و نوجوانان، علاوه بر همت و تلاش خود آنان، مستلزم تلاش ها، برنامه ریزی ها و مشارکت های سنجیده و معقول اولیا و مربیان است. تهیه و خرید کتاب، تشویق و ترقیب بچه ها به مطالعه، همراهی کردن آنان در باز دید از نمایشگاه ها و فروشگاه های کتاب، هدیه دادن کتاب، کتابخوانی برای کودکان گروه سنی قبل از دبستان، و از این دست برنامه ها، می تواند ایفا گر نقش والا و برجسته ی اولیا و مربیان در تثبیت و تعمیق علاقه کودکان نسبت به کتاب و کتابخوانی باشد:
باید خودتان را به اخلاق اسلامی و بینش و تفکر اسلامی مجهز کنید. با کتابخوانی خوب، با فیلم ها، با نمایش ها –که اینجا دیگر نوبت اولیا و مربیان محترم است که امکانات را در اختیارتان بگذارند –بایستی ذهنیت شما از لحاظ اسلامی قوی بشود.
منبع:
دفتر مقام معظم رهبری،کتاب وکتاب خوانی ،درآیینه رهنمودهای مقام معظم رهبری،دفترنشروفرهنگ اسلامی